Historia

Lehmonkärki tunnettiin jo menneinä vuosisatoina luonnonkauniina paikkana Päijänteen rannalla ja nimensä paikka on saanut villinä kasvaneista metsälehmuksista. Kylien kalastajat ja nuoret muistavat erityisesti Haavankallion, johon kokoonnuttiin viettämään aikaa. Vähä-Äiniön lahdella rakennettiin Päijänteen ensimmäinen höyrylaiva, S/S Suomi, vuonna 1906. Alueelta on myös löytynyt yksi Suomen vanhimmista rahakätköistä; viikinkien plootuja ja kultarahoja.

1960-luvun puolivälissä Aune ja Antti Yrjölällä oli visio siitä, että jonain päivänä ihmisillä olisi enemmän aikaa ja mahdollisuuksia viettää mukavia hetkiä Päijänteen rantamaisemissa. Vuonna 1967 valmistui suunnitelma Lehmonkärjestä ja vuonna 1970 mökkejä oli jo  kuusi kappaletta. Mökeissä oli sauna, tupakeittiö ja makuualkovi. Vuonna 1977 valmistui edustushuvila Isohaapa, joka toimi lähinnä saunatilana ja pienissä perhejuhlissa.

1980-luvun puolivälissä Ari Yrjölästä tuli uusi isäntä Yrjölän maatilalle ja Lehmonkärkeen. Ari alkoi määrätietoisesti kehittää Lehmonkärjen toimintoja. 3 isoa huvilaa (Aallotar, Ilmatar ja Tuuletar) valmistuivat 1990-91. Tämän jälkeen uusia huviloita rakennettiin lähes joka vuosi ja alkuperäiset mökit purettiin pois. Lomanviettäjien lisäksi yritysten tilaisuudet lisääntyivät vuosi vuodelta. Mukaan tulivat ruokapalvelut sekä oheisohjelmat ympäri vuoden.

Uusi vuosituhat toi uudistuksia

Edustushuvila Isohaapa laajennettiin vuonna 1998 ja päärakennuksen yhteyteen rakennettiin tanssipaviljonki. Seuraavana vuonna valmistui Hirsilinnake. Vip-huvilat rakennettiin 2000-luvun alussa, Metsästysmaja ja Haanokki valmistuivat 2005.

Lähes kahden vuoden työmaa oli vanhan kivinavetan kunnostaminen ravintola- ja kokoustila Ometaksi. Ometan avajaisia päästiin viettämään syyskuussa 2006. Vuosina 2007-2008 huviloita on peruskorjattu ja sisustettu nykytrendien mukaisiksi. Vuonna 2009 valmistui Isohaapa-päärakennuksen alakerran laajennus sekä uusi 16-hengen huvila. 2010 juhannuksena avattiin A-oikeuksin varustettu kesäkahvila ja kahvila pidetäänkin avoinna tulevina kesinä. Kesällä 2011 uusi lasisauna valmistui ja huvila Aallotar saneerattiin. Keväällä 2012 saneerattiin huvila Tuuletar. Kevään 2013 aikana saneerattiin Ilmatar-huvila. Vuoden 2014 elokuussa valmistui erämaahuvila lähelle Evon retkeilyaluetta. Keväällä 2015 valmistui uusi kongressirakennus Villa Vellamo. Vuoden 2016 aikana kunnostimme piha-alueita ja uusimme huviloissa pintoja. Isohaapa-päärakennuksen yläkerran pintoja uusittiin.

 

Tämän päivän Lehmonkärjessä vierailee noin 25 000 vierasta ympäri vuoden. Palveluita pyritään monipuolistamaan jatkuvasti ja Lehmonkärjestä on muodostunut tasokas kokous-, lomanvietto- ja juhlapaikka.

  • Julkaisemme viikottain vuosivideon alkaen vuodesta 1967